Wat is oefentherapie
Oefentherapie is de houding- en bewegingstherapie! Uitgaande van de bewegingsmogelijkheden van de patiënt wordt een behandeldoel en -plan opgesteld. Daarbij wordt rekening gehouden met de situatie waarin de patiënt zich bevindt en zijn dagelijkse activiteiten.
Oefentherapie gaat niet alleen om functiegericht trainen, maar staat in voor het aanleren van gezond beweeggedrag. Elke beweging wordt opgebroken in kleine behapbare onderdelen. Zo leert de patiënt zijn houding en beweging aan te passen. Gedurende de behandeling controleer ik continu het niveau en pas ik deze aan op het leerniveau van de patiënt. Zo krijgt hij niet alleen meer kracht en een betere coördinatie, maar kan hij de kennis toepassen tijdens zijn dagelijks leven en zal deze uiteindelijk gewoonte worden.
Door bovenstaande werkwijze zullen de klachten niet alleen verminderen, maar zal de patiënt leren hoe hij zelf (terugkerende) klachten in de toekomst kan voorkomen.
Kijk voor meer informatie over oefentherapie op de site van onze vereniging: www.vvocm.nl
Voor wie?
De doelgroep is erg breed; iedereen met (houding-/werk gerelateerde) klachten aan zijn spieren, pezen, banden, gewrichten en/of zenuwstelsel kan terecht bij de oefentherapeut.
Hieronder een aantal voorbeelden:
- Ademhalingsklachten
- Klachten ontstaan op of belemmerend tijdens het werk
- Arm-, nek- en schouderklachten
- Bekkenklachten
- Incontinentieklachten
- Lage rugklachten
- Spanningshoofdpijn
- Klachten ontstaan tijdens zwangerschap
- Neurologische klachten en aandoeningen
Chronische aandoeningen en letsel na trauma met betrekking tot de eerder genoemde aspecten zijn ook op het juiste adres bij De Vos Oefentherapie. Indien nodig zullen andere disciplines worden ingeschakeld.
De Oefentherapeut helpt u toekomstige klachten te voorkomen. Zonder klachten, maar met een hulpvraag over uw houding en bewegingspatroon bent u ook van harte welkom!
Behandeling aan huis
De oefentherapeut behandelt contextgericht. Dit betekent dat de houdingen en bewegingen van de patiënt tijdens zijn dagelijkse activiteiten en de ruimte waarin deze zich afspelen expliciet besproken worden. Het aanleren van nieuw houding– /bewegingsgedrag is gemakkelijker wanneer dit wordt aangeleerd in de betreffende context, dus in en om het huis, maar is desalniettemin ook mogelijk in de praktijk.
Meer voordelen van aan huis behandelen zijn dat:
- de oefeningen en sturingspunten direct worden aangepast aan de leefomgeving van de patiënt
- de patiënt de nieuwe kennis direct leert toepassen in eigen leefomgeving
- patiënten die slecht te been zijn, de deur niet uit hoeven en zo energie besparen.
- ouderen en chronisch zieken langer (gedeeltelijk) zelfstandig kunnen blijven wonen doordat ik ze help op kracht en in evenwicht te blijven. Tevens leren zij hun dagelijkse activiteiten efficiënt in te delen.